7 x lekker snoepen met Sinterklaas – MOMSPIRATION


Sinterklaas is weer in het land dus is het hoog tijd om ons te verheugen op heerlijke lekkernijen die dit magische seizoen nog specialer maken. In deze blog delen we onder andere het verrukkelijke recept om zelf vegan kruidnoten te bakken en smaakvolle inspiratie om je Sinterklaasviering een zoet twist geven.

Of je nu een zoetekauw bent, een keukenprins(es) in de dop of gewoon op zoek bent naar nieuwe lekkernijen, inspiratie genoeg. Dus trek je bakhandschoenen aan, zet je Sinterklaasmuts op en trek je opstandige kleuter mee de keuken in. Niks leuker dan samen bakken. Lekker samen genieten van al het lekkers tijdens deze feestelijke tijd!

sinterklaas kruidnoten bakken

Zo bak je zelf vegan kruidnoten

Natuurlijk, de keuze is reuze in de winkel. Maar veel kruidnoten bevatten palmolie en veel meer suiker dan wanneer je ze zelf bakt. En zelf deeg maken en balletjes rollen is kinderlijk eenvoudig. Vegan kruidnoten maak je zo:

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram plantaardige margarine
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels plantaardige melk (indien nodig)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Meng in een kom de bloem, speculaaskruiden, bakpoeder en een snufje zout.
  3. Voeg de margarine toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
  4. Voeg de bruine basterdsuiker toe en kneed opnieuw totdat de suiker goed is opgenomen.
  5. Als het deeg te droog is, voeg dan geleidelijk plantaardige melk toe totdat het deeg soepel is.
  6. Rol kleine bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Druk de bolletjes een beetje plat en bak de kruidnoten in ongeveer 15-20 minuten goudbruin.

Gezonde vegan speculaaskoekjes met dadels

Ingrediënten:

  • 150 gram volkorenmeel
  • 75 gram dadels, fijngehakt
  • 50 gram kokosolie, gesmolten
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • Plantaardige melk, indien nodig

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Meng in een kom het volkorenmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en een snufje zout.
  3. Voeg de gesmolten kokosolie en fijngehakte dadels toe. Kneed tot een deeg.
  4. Als het deeg te droog is, voeg dan wat plantaardige melk toe totdat het deeg de juiste consistentie heeft.
  5. Rol van het deeg een plak en steek vormpjes uit. Plaats ze op een bakplaat met bakpapier.
  6. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Chocola maak alles lekker

Geef dit jaar de Sinterklaas lekkernijen eens een vegan twist met deze vijf tips van La Vida Vegan chocoladepasta’s. De producten van La Vida Vegan zijn 100% vegan, biologisch, fairtrade, palmolievrij, sojavrij én glutenvrij, waardoor ze ideaal zijn voor gezinnen die bewust kiezen voor een veganistische levensstijl of voor ouders en kinderen met bepaalde allergieën. Sinterklaas is niet voor niets een feest voor iedereen!

Tip 1: Chocoladeletter versieren

Gezellig om samen voor te gaan zitten, mét een smakelijk eindresultaat.
In dit recept vind je een voorbeeld, maar je kunt de letters natuurlijk met van alles versieren.

Voor 2 chocoladeletters:

  • 2 (vegan) chocoladeletters
  • 100 g La Vida Vegan chocoladepasta
  • 100 g pure chocolade, fijngehakt
  • 30 g plantaardige margarine
  • Kruidnoten
  • Chocolade kruidnoten
  • Vegan smarties

Bereiding:

  1. Klop de margarine luchtig met een garde en zet apart.
  2. Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie.
  3. Zodra de chocolade is gesmolten haal je de pan van het vuur en voeg je de overige chocolade toe en roer de chocolade stevig door met een spatel totdat alle chocolade gesmolten is.
  4. Voeg de La Vida Vegan melk chocoladepasta toe en roer tot een glad geheel.
  5. Giet de chocolade bij de margarine en klop tot een egale massa. Schep dit in een spuitzak met kartelspuitmondje.
  6. Spuit de versiering op de chocoladeletter en garneer af met kruidnoten, chocoladekruidnoten en de vegan smarties.

Tip 2: Kruidnoten dip

Kies uit de verschillende smaken van La Vida Vegan chocoladepasta’s, zoals hazelnoot, amandel of kokosnoot en gebruik ze als eigen kruidnotendip! Kies naturel kruidnoten (of bak ze zelf met het recept hierboven) en zet de verschillende potjes klaar. Zo kiest iedereen zijn eigen lievelingssmaak voor vegan chocoladekruidnoten. Meteen opsnoepen!

Tip 3: Raad de smaak

Spelletje doen? Zet de potjes La Vida Vegan neer en doe bij de kinderen een blinddoek om. Laat ze om de beurt een kruidnootje in een van de potjes dippen en proeven, zodat ze daarna de smaak mogen raden. Wie raadt de smaak?

Tip 4: Hot choco

Als je potje La Vida Vegan bijna leeg is, is het tijd voor warme chocolademelk! Giet warme lactosevrije of plantaardige melk in het potje en roer goed door, zodat het laatste beetje chocoladepasta goed mengt. Zo maak je alles op, en is het ook nog eens heel lekker. Vegan slagroom erbij?

Tip 5: Knutsel je eigen sint snoeppotje

Is het potje La Vida Vegan dan echt leeg? Tijd om te knutselen! Laat de kinderen het potje versieren in Sint-stijl en zelf vullen met al dat lekkers, zodat iedereen daarna een eigen snoeppotje heeft. Vol verwachting klopt ons hart!

Op zoek naar meer Sinterklaas inspiratie?



https://momspiration.nl/2023/11/22/vegan-kruidnoten-recept/