7 tips voor verhogen van je productiviteit


Om je productiviteit te verhogen, focussen we ons niet alleen op het tellen van de uren, maar vooral op het maken van de uren die tellen. Ik wil het graag uit de wereld helpen dat productiviteit geassocieerd moet worden met de hoeveelheid tijd die we ergens in steken. “Hoe langer, hoe beter” is geen synoniem dat staat voor succes.

In dit artikel daag ik je uit om anders te gaan denken. In plaats van het aantal uren dat je werkt, mag het vooral gaan om de kwaliteit van de uren. Hoe vaak heb je het gevoel niet gehad dat je tijd verspild, ondanks de lange uren die je werkt? Echte productiviteit is het bereiken van doelen op een efficiënte en effectieve manier, waarbij tijd slechts een van de vele factoren is.

Nu we deze mindf*ck hebben ontgoocheld, is het tijd om mijn 7 tips voor het verhogen van je productiviteit te geven.

1.      Goed omgaan met stress

Vaak bevriezen we in ons werk als we te veel stress ervaren. We gaan ongecontroleerd te werk, verspillen tijd aan onnuttige dingen en weten soms door de stress niet eens waar te beginnen. Dit is hoogstwaarschijnlijk een patroon die je jezelf hebt aangeleerd. Door je eigen reactie op stress te leren herkennen, kun je er ook beter op anticiperen. Als je de neiging hebt om snel onder werkdruk te bezwijken, kun je andere manieren zoeken om hiermee om te gaan. Bijvoorbeeld door een stapje terug te nemen en simpel tegen jezelf herhaaldelijk blijven uitspreken dat jij in controle bent.

Stress is een natuurlijke reactie, maar het hoeft niet je prestaties te definiëren. Leer om stresssignalen bij jezelf te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde hartslag, gespannen spieren, buikpijn door stress of een overactieve geest. Sta gewoon eens stil en ben eens bewust van hetgeen wat er in je hoofd de aandacht vraagt. Wanneer je deze signalen opmerkt, neem dan een moment om te pauzeren. Ademhalingsoefeningen, korte meditaties, of simpelweg even opstaan en rondlopen kunnen al helpen om je stressniveau te verlagen en helpt bij het verhogen van je productiviteit.

2.      Prioriteiten stellen

Een van de belangrijkste elementen om je productiviteit te verhogen, is de juiste prioriteiten stellen. Vaak voelen we ons gestrest door een eindeloze wensenlijstjes, die nooit af lijkt te komen. Het verhogen van je productiviteit lijdt eronder omdat je juist niet productief wordt van een te grote wensenlijst.

Start daarom met het herstructureren van je takenlijst. Soms kan de enorme hoeveelheid werk overweldigend zijn. Probeer in plaats daarvan je taken op te breken in kleinere, beheersbare stukken. Dit helpt niet alleen om je werk te organiseren, maar geeft je ook een gevoel van voldoening en controle bij elke voltooide taak.

Onthoud dat je, door jezelf de ruimte en de middelen te geven om met stress om te gaan, niet alleen je productiviteit verhoogt, maar ook je algemene welzijn verbetert. Onthoud dat jouw geestelijke en lichamelijke gezondheid belangrijker zijn als je professionele prestaties. Het verhogen van je productiviteit is een mooie aanvulling van je gezondheid.

Kijk hier hoe je prioriteiten stelt met behulp van de Eisenhower Matrix:

3.      Balans creëren tussen werk en welzijn

Het kan erin sluipen, blijven doorwerken zonder te denken aan jouw welzijn. Ook al ligt de werkdruk hoog, het verhogen van je productiviteit lijdt eronder als je niet genoeg beweegt en werkt aan een actieve levensstijl. Als professionals weten we als geen ander dat het moeilijk is om werk even te laten ‘liggen’, maar op lange termijn is dit veel beter.

Je investeert namelijk in jezelf, wat jouw meest waardevolle bezit is. Je gezondheid en welzijn zijn een investering voor de toekomst. Je bedrijf, maar ook de relaties met degene die je dierbaar zijn blijven bijvoorbeeld niet voortbestaan als jij slecht voor jezelf zorgt. Heb je dus iets opgezet uit passie en motivatie? Dan wil je dat dit blijft voortbestaan.

Dit is de manier van denken die je mag toepassen in je leven en bedrijf. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor een ander (of bedrijf) zorgen.

Neem genoeg tijd voor jezelf, zowel mentaal als fysiek. Dit betekent niet alleen regelmatige lichaamsbeweging, maar ook tijd nemen om te ontspannen en je geest te verfrissen. Dit kan variëren van korte pauzes gedurende de dag tot langere periodes van rust en herstel. Lees hier meer tips over het verbeteren van je vitaliteit.

Het gaat hierbij niet om het verminderen van je werkdruk, maar hoe jij met die last omgaat. Door bewust te zijn van je eigen grenzen en deze te respecteren, verbeter je niet alleen je algemene welzijn, maar ook je professionele prestaties. Je zult merken dat je met een frissere geest en een energieker lichaam veel effectiever en productiever kunt zijn in alles wat je doet.

Denk dus aan jezelf als je kostbaarste bezit. Door in jezelf te investeren, investeer je indirect in alles waar je aan werkt. Dit is de essentie van productiviteit: niet het maximaliseren van de tijd die je besteedt aan werken, maar het optimaliseren van de kwaliteit van die tijd. Zo bouw je niet alleen aan een succesvolle carrière, maar ook aan een gezond en vervullend leven.

productiviteitmethode

4.      Implementeer een productiviteitmethode in je werkroutine

Om het verhogen van je productiviteit te stimuleren, heb je zelfkennis nodig. Het verhogen van je productiviteit is voor iedereen persoonlijk en verschillende tactieken kunnen werken. Ik leg graag een van mijn favoriete productiviteit methodes voor je uit:

Eat the frog methode

Ken je de ‘eat the frog’-methode al? Deze methode gaat over dat ene project of die taak die je constant voor je uitschuift, al uren, dagen of zelfs wekenlang. In deze aanpak wordt deze taak symbolisch aangeduid als ‘de kikker’. Niemand kijkt graag naar een onaantrekkelijke, dikke kikker en toch is het precies wat we doen wanneer we onze meest uitdagende taken voor ons uit schuiven. Het is vaak de grootste en meest intimiderende taak op je to-do lijst, die je keer op keer overslaat voor minder belangrijke, maar makkelijkere klusjes.

Als je je echt wilt focussen op het verhogen van je productiviteit, dan is het essentieel om deze ‘lelijke kikker’ als eerste aan te pakken. Dat betekent dat je jouw tijd en aandacht bewust moet richten op de meest uitdagende taken. Door het aanpakken van de moeilijkste taak eerst, elimineer je een grote bron van stress en onrust uit je dag. Dit zorgt er niet alleen voor dat de rest van je takenlijst eenvoudiger lijkt, maar het geeft je ook een gevoel van voldoening om de rest van de dag door te komen.

Deze methode is niet alleen een strategie voor taakbeheer, maar ook een krachtige mindset. Het vereist discipline en moed om bewust te kiezen voor de moeilijkste weg eerst. Echter, door deze benadering te omarmen, ontwikkel je een gewoonte van het overwinnen van uitdagingen, wat je algemene productiviteit en efficiëntie zal verbeteren. Start je dag dus met de grootste, meest uitdagende taak en ervaar hoe dit de rest van je dag positief kan beïnvloeden. Lijkt deze een te grote “kikker”, hak hem dan op in stukjes. Ook een olifant eet je hap voor hap.

5.      Beweging

Heb je last van concentratieproblemen en vind je het moeilijk om bezig te zijn met het verhogen van je productiviteit? Beweging helpt om concentratieproblemen te verhelpen en productiviteit te verhogen. Lichamelijke activiteit heeft een aantal positieve effecten op de hersenen, waaronder het verbeteren van jouw geheugen, stimuleren van de hersenactiviteit en het verminderen van stress. Houd daarom rekening met regelmatige lichaamsbeweging om je geest weer helder te krijgen.

Yoga heeft bijvoorbeeld meerdere gezondheidsvoordelen, waaronder mentale bevordering. Het hoeft daarom niet meteen heel intensief te zijn, maar af en toe wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen is zeker ook een aanrader. Neem ook tijdens je werkdag korte pauzes waarin je beweegt. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals strekken of een korte wandeling.

beweging voor productiviteit

6.      Je bent wat je eet en drinkt

Laag in energie en last van onproductieve dagen heeft ook vaak te maken met jouw voedsel die je consumeert. De juiste voeding gaat je energieniveau, concentratievermogen en jouw algemene gezondheid stimuleren. Een ongezond dieet kan leiden tot vermoeidheid en een verminderde mentale prestatie. Merk je vaker dat je pieken en dalen in je energieniveau hebt op een dag? Ga na welk voedsel rijk zijn aan suiker en eenvoudige koolhydraten want dit voedsel leidt tot energiepieken gevolgd door energiedalen.

Ook suikerrijke frisdranken zorgen voor deze wisselingen in energieniveaus. Dit kan je productiviteit en concentratie negatief beïnvloeden. Zorg daarom ook voor genoeg water. Voldoende hydratie is belangrijk voor het verhogen van je productiviteit. Uitdroging kan namelijk leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en verminderde productiviteit. Onthoud: hetgeen je eet, wordt letterlijk onderdeel van je. Eet en consumeer daarom bewust.

7.      Neem tijd voor jezelf

Wil je productief worden? Het heeft dan geen zin om continu ‘aan’ te staan. Naast dat je laptop, telefoon en tablet een batterij hebben die wel eens opraakt, geldt dit ook voor jou. Momenten dat je mag opladen, moet je ook gebruiken om op te laden. Zorg ervoor dat je dit ongestoord kan doen door geen telefoon aan te hebben staan, laptop dicht te slaan en als het nodig is, de deur van de kamer dichtdoen.

Je bevindt jezelf dan in een off-stand, waarbij creatieve oplossing boven water kunnen komen. Het is niet voor niets dat de beste ingevingen onder de douche plaatsvinden. Wellicht problemen waar je eerst geen oplossing voor kon vinden, vinden een oplossing als je de stilte opzoekt of gaat douchen. Dat mag je vervolgens afsluiten met minimaal 30 seconde koud, mindful douchen.

Productief ondernemen met het verhogen van je productiviteit

Ondernemen is als topsport, je moet goed voor jezelf zorgen om de druk van een onderneming te kunnen dragen. Het verhogen van je productiviteit heeft dus niet alleen te maken met de juiste planning of methode toe te passen, maar ook met je mindset en levensstijl. Pas als je hier de juiste balans in vindt, zal het verhogen van je productiviteit ook moeiteloos verlopen.

Het is belangrijk om doelgericht te werken en vooral niet alleen hard, maar juist om slim te werken. Dit betekent het stellen van duidelijke doelen, prioriteiten stellen en het efficiënt indelen van je tijd. Vergeet niet dat flexibiliteit en aanpassingsvermogen ook onderdeel zijn van een productieve mindset. De wereld van ondernemerschap is dynamisch en vereist dat je snel kunt reageren en aanpassen.

Meer willen lezen over ondernemen op jouw manier? Lees dan zeker dit boek:


Écht ondernemen


€ 22.89


Leer hoe je niet in een paar weken tijd van duizend euro omzet naar een miljoen gaat, maar hoe je…


Ontdek de beste prijs
https://mind-setters.com/verhogen-productiviteit/