5x de taal van de liefde uitgelegd + test jouw liefdestaal!


Wat is het verschil tussen een relatie die wél werkt en een relatie die niet werkt? Het verschil kun je vaak herleiden uit de liefdestaal die je spreekt met je partner.

Als je niet dezelfde liefdestaal spreekt, botsen jij en je partner vaak. Spreek je wel dezelfde liefdestaal, dan is er alleen maar geluk, blijdschap en vuurwerk!

Kom erachter welke taal van de liefde jij en je partner wel (of niet) spreken in dit artikel.

De 5 verschillende liefdestalen

Gary Chapman, een schrijver met een achtergrond in antropologie, religie, huwelijk- en relatietherapie, heeft een boek geschreven over 5x de taal van de liefde. Het boek heeft mensen geholpen om liefde te begrijpen. Zijn boek heeft bewustzijn gecreëerd over waarom sommige relaties wel werken en andere relaties niet.


De vijf talen van de liefde


€ 18.99


Mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde, liefde voor zichzelf en de liefde ten opzichte van een ander….


Bekijk op Bol.com


Dr. Chapman’s theorie over de liefdestalen is gebaseerd op het idee dat mensen 5 verschillende manieren hebben om liefde te geven en te ontvangen. Door deze liefdestalen te begrijpen, kunnen partners beter communiceren en elkaars behoeften vervullen.

1.    Tijd en aandacht

Spreek je de taal van de liefde in de vorm van tijd en aandacht? Dan vind je het belangrijk om genoeg tijd en aandacht met je partner te besteden. Dit zijn de koppels die het waarderen als ze tijd voor elkaar maken en het liefste quality time. Geniet je ervan om samen met je partner op de bank, onder een dekentje, een romantische film te kijken? Dan spreek je zeker de liefdestaal van tijd en aandacht.

2.    Cadeaus ontvangen en geven

Als je de taal van de liefde spreekt in de vorm van cadeaus geven en ontvangen, dan doe je graag moeite voor je partner. Het kan ook zijn dat je blij wordt als je ziet dat je partner moeite voor je heeft gedaan.

Het gaat hierbij niet om de waarde van het cadeau of om het cadeau zelf, maar om de inspanning die is gedaan om het cadeau te bedenken en geven. Sommige partners waarderen als je moeite hebt gedaan om een cadeau speciaal te maken, iets waarvan zij vinden dat het bij jou past. Het gaat om de gedachte achter het cadeau, dus niet om de waarde van het cadeau.

Als je bijvoorbeeld gaat trouwen, zullen deze types het waarderen als je bijvoorbeeld een kasteel als trouwlocatie boekt. Het gaat dan niet om de grootte van het kasteel, maar om het gebaar dat jij de liefde ziet als iets groots en belangrijks. Goede tip als je merkt dat je partner hier wel van zou houden!

5 liefdestalen

3.    Fysieke aanraking

Deze mensen hebben weinig woorden nodig om de taal van de liefde te spreken. Ze voelen zich het meest geliefd als ze fysieke aanrakingen ervaren zoals knuffels, kussen en hand in hand lopen. Als je merkt dat je met iemand in een relatie zit die dit kan waarderen, sla dan vaker een arm om haar of hem heen, geef spontaan een kus of een kneepje in de schouder. Tegen elkaar aanliggen bij een Netflix film is voor een persoon met de fysieke liefdestaal al een enorm genot.

4.    Dienen en helpen

Je herkent het misschien wel, want je hebt mensen die er enorm van genieten als ze dienstbaar voor iemand kunnen zijn. De was doen, stofzuigen, lunch verzorgen, dit zijn de echte verzorgers onder de liefdestalen. Ze uiten het liefst hun liefde in de vorm van een dienst waarmee ze de ander blij kunnen maken.

5.    Bevestigende woorden

Je kunt de taal van de liefde ook letterlijk spreken, zoals deze mensen doen. Zij zullen hun liefde uiten in de vorm van taal en communicatie. Ze spreken vaker uit dat ze van je houden, dat ze je goed uit vinden zien, hoe blij ze met je zijn, noem maar op.

Vergis je je niet in de charmeurs, die heel goed zijn met hun woorden. Spreekt iemand écht de taal van de liefde in de vorm van woorden, merk je ook echt dat ze het menen. Ze kunnen spontaan aankomen met complimenten, gedachtes en lieve woorden. Wil je hiermee oefenen? Bekijk dan onze 22 valentijnsdag quotes hier!

Test: Welke taal van de liefde spreek jij?

Wellicht herken je je in een aantal punten die ik hierboven heb benoemd. Onthoud dat de taal van de liefde niet altijd zwart-wit bekeken kan worden. Toen ik zelf bekend werd met de 5 liefdestalen van Dr. Chapman, herkende ik me in verschillende talen.

Ik vroeg mezelf af, vind ik dan alles fijn? Is dat mogelijk, of hoe kom je erachter wat je écht het allerfijnst vindt? In de 5 liefdestalen test (let op, het is een Engelse of Spaanse test) krijg je een overzicht welke liefdestalen jij het allerbelangrijkst vindt.

test liefdestaal

De uitslag van de test demonstreert een diagram met percentages per liefdestaal. Denk bijvoorbeeld aan een uitslag zoals 40% fysieke aanraking, 20% bevestigende woorden, 15% tijd en aandacht, 15% dienen en helpen, 10% cadeaus ontvangen.

Dit betekent dat je het allerbelangrijkst vindt om fysiek aangeraakt te worden en dat jij je liefde uit voornamelijk via fysieke aanraking. Je vindt het minst belangrijk om cadeaus te ontvangen en te geven, dus dit zou je kunnen aangeven in een relatie. Als je partner dit wel belangrijk vindt, weet je dus aan welk aspect jij mag gaan werken om je partner ook gelukkig te maken.

Zegt dit dan alles?

Relaties opbouwen en onderhouden is hard werken. Ook al begrijp je elkaar, je zult voor elkaar moeten blijven vechten. Alleen onvoorwaardelijke liefde zorgt ervoor dat jij de moeite en drive voelt om je relatie succesvol te maken.

De taal van de liefde begrijpen is al de eerste stap om je lover te begrijpen en dichter bij elkaar te komen! Dus als je ergens wilt beginnen, begin dan hier.https://mind-setters.com/taal-van-de-liefde/