13 Grappige en vreemde dingen bij katten


13 Grappige en vreemde dingen bij katten

Katten zijn al sinds jaar en dag geliefde metgezellen voor veel mensen over de hele wereld. Ze zijn elegant, gracieus, soms eigenwijs en vaak ondoorgrondelijk. Maar wat schuilt er achter die mysterieuze ogen en wat betekenen die eigenzinnige gedragingen? Vreemde dingen bij katten kunnen we dikwijls opmerken, maar welke betekenis zit erachter. Laten we samen een reis maken in de betoverende wereld van katten en enkele van hun meest opvallende eigenaardigheden verkennen.

1. Waarom zijn katten gek op dozen

Waarom, oh waarom, houden katten zo van dozen? Laat een lege doos in een kamer achter, en je kat zal er binnen enkele minuten in zitten, erop liggen of er misschien wel mee spelen. Wetenschappers hebben verschillende theorieën voorgesteld om dit fascinerende gedrag te verklaren. Eén theorie suggereert dat dozen een gevoel van veiligheid en bescherming bieden. In het wild zouden kleine holtes katten beschermen tegen roofdieren en hen een uitstekende positie bieden om een prooi te besluipen. In ons moderne huis repliceren dozen dit gevoel. Bovendien biedt het karton isolatie en houdt het de kat warm.

2. Waarom hebben katten angst voor komkommers

Een van de meest virale trends op internet enkele jaren geleden, was het filmen van katten die schrikken van komkommers. Plaats een komkommer achter een nietsvermoedende kat en kijk hoe hij hoog in de lucht springt bij het zien ervan. Maar zijn katten echt bang voor komkommers?

Het is niet zozeer de komkommer zelf waar katten bang voor zijn, maar eerder het onverwachte object dat plotseling in hun omgeving verschijnt. Katten zijn van nature alerte en voorzichtige dieren. Als er plotseling een vreemd voorwerp in hun territorium verschijnt terwijl ze geconcentreerd zijn op iets anders (zoals eten), kan dat tot een schrikreactie leiden. Bovendien kan de vorm van de komkommer hen doen denken aan een slang, een natuurlijke vijand.

3. Vreemde dingen bij katten is kneden met de pootjes

Bijna elke katteneigenaar heeft wel eens gezien hoe hun kat met zijn pootjes zachte oppervlakken kneedt, of het nu een kussen, een deken of zelfs de schoot van de eigenaar is. Dit gedrag, ook wel ‘malen’ genoemd, begint al op zeer jonge leeftijd wanneer kittens bij hun moeder drinken. Door te kneden stimuleren ze de melkproductie.

Maar waarom blijven volwassen katten dit gedrag vertonen, lang nadat ze zijn gespeend? Hoewel er geen definitief antwoord is, suggereren experts dat het kneden een rustgevend en troostend gebaar is dat katten associëren met de veiligheid en warmte van hun moeder. Voor katten kan het ook een manier zijn om hun territorium te markeren, aangezien de kussentjes van hun poten geurklieren bevatten.

Naast hun liefde voor dozen, hun angst voor komkommers en hun neiging om zachte oppervlakken te kneden merken we nog andere vreemde dingen bij katten op. Hier zijn enkele van de meest interessante:

1. Spinnen: Hoewel het algemeen wordt geaccepteerd dat katten spinnen als ze tevreden zijn, kunnen katten om verschillende redenen spinnen, waaronder pijn, stress of zelfs als een verzoek om eten. De exacte betekenis van het spinnen kan variëren afhankelijk van de context.

2. Nachtelijke activiteit: Veel katten zijn vooral ’s nachts actief. Dit kan worden teruggevoerd op hun voorouderlijke gedrag, waarbij ze ’s nachts jaagden. Daarom zijn veel katten ’s avonds en vroeg in de ochtend het actiefst.

3. Hoofdbonken: Een kat kan met haar hoofd tegen je aan duwen. Dit gedrag, vaak “hoofdbonken” genoemd, is een teken van genegenheid en kan ook een manier zijn voor katten om hun geur op je over te brengen.

4. Het brengen van ‘cadeautjes’: Sommige katten, vooral die met toegang tot de buitenwereld, kunnen dode dieren zoals vogels of muizen naar hun eigenaars brengen. Dit wordt vaak geïnterpreteerd als een “cadeautje”, hoewel het ook kan worden gezien als een instinctief gedrag of zelfs als een les in jagen.

5. Plotselinge sprintjes: Wie heeft er nog nooit een kat uit het niets zien sprinten, alsof ze door een geest wordt achtervolgd? Dit plotselinge en schijnbaar willekeurige gedrag kan te maken hebben met hun jachtinstincten of gewoon met overtollige energie die ze kwijt moeten.

6. Bang voor water: Hoewel er katten zijn die van water houden, hebben veel katten een aversie tegen nat worden. Dit kan zijn omdat hun vacht lang duurt om te drogen, wat ze koud en ongemakkelijk kan maken.

7. De ‘katloaf’ houding: Dit is wanneer een kat zit met haar poten en staart onder haar lichaam verborgen, waardoor ze op een brood lijkt. De exacte reden voor deze houding is onbekend, maar het kan zijn dat het gewoon een comfortabele manier is voor katten om te zitten.

8. Bedekken van voedsel: Sommige katten zullen “graafbewegingen” maken rond hun voerbak. Dit is een instinctief gedrag dat te maken heeft met het begraven van voedsel om het te verbergen voor andere roofdieren.

9. Obsessie met stippen en lichtjes: Veel katten zullen proberen een laserpuntje of zonlicht dat op een muur reflecteert te ‘vangen’. Dit gedrag komt voort uit hun jachtinstincten.

10. Liefde voor kattenkruid: Veel katten zijn dol op kattenkruid, wat bij hen een tijdelijke euforische reactie kan veroorzaken. Interessant is dat dit een genetische voorkeur is, en sommige katten hebben er geen reactie op.

Dit zijn slechts enkele van de vele unieke en fascinerende gedragingen van katten. Elk dier is een individu met zijn eigen persoonlijkheid en eigenaardigheden, wat bijdraagt aan de vreugde van het hebben van een kat als huisdier.

Conclusie

Katten zijn complexe en fascinerende wezens. Hun gedragingen, hoe eigenaardig of als vreemde dingen bij katten ze ook mogen lijken, hebben vaak wortels in hun evolutie, instincten en vroege levenservaringen. Terwijl we misschien nooit elk klein mysterie of alle vreemde dingen bij katten zullen ontrafelen, kunnen we wel genieten van hun unieke persoonlijkheden en eigenaardigheden.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel het leuk kan zijn om over de eigenaardigheden en vreemde dingen bij katten te leren, het altijd onze verantwoordelijkheid is om voor hun welzijn te zorgen. Het achterlaten van komkommers om een schrikreactie uit te lokken is bijvoorbeeld geen goede praktijk, omdat het onnodige stress kan veroorzaken.

De relatie tussen mens en kat is er een van wederzijds respect en genegenheid. Door hun gedragingen te begrijpen en te waarderen, kunnen we een diepere band met hen opbouwen en samen een gelukkig en harmonieus leven leiden. Merk je ook andere vreemde dingen bij katten, laat het ons weten, wij zoeken wel een antwoord.

13 Grappige en vreemde dingen bij katten Depositphotos_563696112_Shttps://www.nieuwekat.nl/13-grappige-en-vreemde-dingen-bij-katten/