11 beste meditatie app’s van 2024


Veel mensen kiezen voor geleide meditaties door middel van een app. Wij zetten 11 van onze favoriete meditatie app’s op een rij. Hierbij onze beste meditatie app’s. Wil je nog even kort nalezen wat meditatie is en welke voordelen dit voor jou heeft bekijk dan onze andere blogs over mediteren en voordelen van mediteren!

1. Headspace

Een van de meest gedownloade mindfulness apps ter wereld. De app is in basis gratis, pas als je meer wilt dan het basic programma ga je betalen voor een Headspace abonnement. Voor beginners is er een optie, ‘Take 10’. Op deze manier word je als beginner klaargestoomd, met behulp van een tien dagen durende meditatie-introductie, voor het echte werk. Gedurende de tien sessies wordt je door het meditatie-proces geleid. Je krijgt ook korte animatie-video’s te zien over de werking van het brein. Deze video’s helpen bij het leren mediteren. In de app kun je ook terugzien hoeveel uur je hebt gemediteerd, hoeveel dagen aansluitend je de app hebt gebruikt en deze informatie kun je vervolgens ook delen met je vrienden. 

De Heaspace app is erg toegankelijk voor iedereen, je hoeft niet gevorderd te zijn in het meditatie proces om met behulp van deze App aan de slag te gaan. Voor ieder wat wils. Andy Puddicombe, een boeddhistische monniek, neemt je mee tijdens de meditatie op zoek naar jou innerlijke rust.

De app bestaat uit 3 basispakketten waar je uit kunt kiezen. Het eerste pakket heeft meditaties van drie tot tien minuten, het tweede pakket laat je kiezen tussen 10 of 15 minuten en het derde pakket gaat van 10 tot 20 minuten meditatie. Je kunt deze meditaties zo vaak mogelijk downloaden als je wilt, maar om de volledige toegang te krijgen tot de meditaties moet je € 9,99 per maand betalen.

Het gaat dan om 30-daagse meditatiecursussen die in specifieke thema’s zijn geclusterd. Denk hierbij aan ‘stress en angst’, ‘zelfrespect’. Naast meditaties bevat de app ook nog andere essentials, zoals uitdagingen en day to day excercises waarin Andy je leert om gebruik te maken van je zintuigen als je eet, aandachtig in de natuur te wandelen en bevat het lessen om jezelf te kalmeren tijdens stressvolle situaties. Met recht een van de beste meditatie app’s.

Headspace app

De Headspace-app is heel toegankelijk voor iedereen, ook als je nog niet veel ervaring hebt met mediteren. Andy Puddicombe, een…

Start hier je gratis 14 dagen!

2. Mindful minuut

Een moment van ochtendontspanning lijkt vaak buiten ons bereik te liggen. Onze hectische levensstijl maakt het lastig om tijd vrij te maken voor onszelf. Deze meditatie app verdient daarom absoluut een tweede plek op onze lijst. Het is een perfecte oplossing voor degenen die regelmatig vergeten om een minuutje voor zichzelf te nemen. We zijn druk en beginnen onze dag daarom ook hectisch. Door elke dag herinnerd te worden om een momentje voor jezelf te nemen, kun je je welzijn aanzienlijk verbeteren en een gezondere balans vinden in het drukke leven dat velen van ons leiden.

Op de app wordt dagelijks een meditatie uitgelicht die past bij de tijd van het jaar. Wat deze app echt bijzonder maakt, is dat elke meditatie uniek is. Dit betekent dat je dagelijks nieuwe inspiratie opdoet.
Verschillende thema’s komen aan bod zoals loslaten, intuïtie en ademhaling, waardoor je diverse aspecten van mindfulness kunt verkennen. De app bevat meer dan 450 meditaties met lengtes tussen de 2 en 40 minuten, dus er is geen enkel excuus meer mogelijk om niet te mediteren! Er is voor elke situatie wel een
meditatie, denk aan zelfliefde, ontspanning, verlichting bij moeilijke situaties etc.

Als je helemaal fan bent van langere meditaties, dan vind je deze app vast ook geweldig. De Mindful Minuut app bevat verschillende meditatieseries waarin verschillende mindfulness-concepten verkend worden. Je kunt dan meer leren over thema’s zoals loslaten, vertrouwen en angst. De series zijn bedoeld om je verder in een onderwerp te verdiepen. Twijfel je nog of deze mediatie app geschikt is voor jou? Aarzel niet en vraag een gratis proefweek aan om het zelf te ervaren! Na de proefperiode kost het
abonnement slechts €9,95 per maand of €59 per jaar. De meditaties blijven toegankelijk via de app. Je kunt zelfs jouw favoriete meditaties bij elkaar zetten waardoor je jouw persoonlijke meditatie-imperium kunt opbouwen. Je kunt hierdoor dagelijks genieten van kostbare momenten van rust en reflectie.

 Mindful Minuut meditatie app

3. Meditation moments

Wie kent hem niet, …. Michael Pilarczyk, de schrijver van onder andere Master Your Mindset, Think and Grow Rich en Dansen in de hemel. Michael besteed al jarenlang aandacht aan het begrijpen en veranderen van je denkwijze en persoonlijke ontwikkeling. Waarbij jij jou eigen mindset kritisch gaat bekijken om jou dromen te realiseren.

Meditation Moments heeft geleide meditaties voor elk moment van de dag. De meditaties verschillen in duur: van 5, 10, 15, 20, … tot maar liefst 45 minuten. Op deze manier is er altijd een meditatie die past in jouw schema. De App heeft ook muziektracks die gebruikt kunnen worden als achtergrondmuziek tijdens bijvoorbeeld yoga, meditatie of die jou helpen om beter in slaap te vallen.

De Meditation Moments app naast een van de beste meditatie app’s ook een van de meest gebruikte in Nederland. De app is geheel in het Nederlands. Michael Pilarczyk zelf is de stem van de geleide meditaties. De stem is erg aangenaam, hij spreekt rustig maar het moet wel bij je passen. De standaard app is geheel gratis, maar wil je graag uitbereiding van de app zal je een abonnement moeten afsluiten en kost je dat € 35,99 per jaar. Maar naar mijn inziens wel geheel de moeite waard, omdat je hier ook nog een aantal extra’s bij ontvangt zoals de e-booken Master your Mindset, Think and grown rich en oneindig veel meditaties die jaarlijks worden vernieuwd!

4. Calm

Calm, Een van de duurdere meditatie-apps, echter is de keuze reuze. Naast individuele meditaties, die tussen de 3 en 25 minuten duren heeft deze meditatie app ook een dagelijks programma van ongeveer 10 minuten, een programma van 7 dagen en zelf een programma van drie weken die je kunt volgen. De app houdt bij hoeveel dagen en hoelang je gemediteerd hebt. Op deze manier wordt je voortgang bijgehouden.

Deze meditatie app biedt een proefabonnement aan, als je niets betaald heb je slechts toegang tot een beperkt aantal meditatieprogramma’s.

De app biedt meditaties aan op verschillende gebieden, denk hierbij aan het verbeteren van je slaapkwaliteit, angst of stress te verlagen, je focus verbeteren en het verbeteren van je gemoedstoestand. Je kiest dus een doel voor je meditatie om ze er het beste uit te halen. Ook biedt de app elke maand een nieuwe masterclass aan die gegeven wordt door mindfulness experts. Echter een nadeel is dat de meditaties alleen in het Engels beschikbaar zijn. En is het een betaalde app. Om toegang te krijgen tot de gratis proefversie moet je een account aanmaken, hierna kost het abonnement € 49,90. Prijzig maar zeker een van de beste meditatie app’s.

beste meditatie app

5. VGZ mindfulness

Een meditatie app vanuit de zorgverzekering VGZ waarbij er meer dan 50 Nederlands ingesproken mindfulness oefeningen worden aangeboden. Hiernaast kun je ook tips en informatie lezen over de onderwerpen meditatie en mindfulness. De app heeft verschillende soorten geleidde meditaties die je afhankelijk van je doel en/of gemoedstoestand kunt beluisteren. Je kunt hiernaast ook nog kiezen tussen een mannen of vrouwen stem, de een van een mannenstem prettiger om naar te luisteren, een voordeel dus dat je hier de keuze uit hebt!

De VGZ app heeft een aantal meditaties in het Nederlands beschikbaar, maar is meer gericht op mindfulness. De app is erg overzichtelijk. Ook kun je de app koppelen met je eigen agenda, zodat de onderdelen ook in je mobile agenda worden gezet en je ze niet vergeet.

De meditatie app is goed te gebruiken voor beginners, er zijn verschillende programma’s die je kunt volgen. Je kunt de app geheel aan je eigen voorkeuren instellen. Zo kun je de filter aanpassen op welke houding je de meditatie wilt doen (liggen, staan, zittend) of door welke stem de meditatie is ingesproken (man of vrouw) en wat voor een soort oefening je wilt doen (visualisatie, mindfulness, yoga, adem of ontspanningsoefeningen). De app is geheel gratis, hierdoor wel maar een beperkt aanbod van oefeningen, echter wel een goede app om de weg naar het mediteren, zonder ervoor te moeten betalen, te starten! Daarom voor ons een van de beste meditatie app’s.

6. MyLife Meditation

Een gratis meditatie app. Elke keer als je de app opent geef je aan hoe je je op dat moment voelt. Zowel fysiek als mentaal. Op basis hiervan krijg je een lijst te zien met verschillende meditatie suggesties. Na het volgen van de meditatie kun je stickers verdienen waardoor je ook nog eens gemotiveerd wordt om vaker een meditatie uit te voeren. Na elke meditatie kun je ook aangeven hoe je je voelt, op deze manier kun je in je progressiekalander nagaan hoelang en hoe vaak je gemediteerd hebt en wat dit uiteindelijk met je deed.

De aangeboden meditaties duren tussen de 1 tot 15 minuten. Hiernaast bestaat er ook een variant speciaal gericht op kinderen. Met behulp van verschillende spelletjes maken kinderen kennis met het mediteren. Ook deze app is geheel gratis. Hierbij gaat het wel om een basispakket. Wil je echter meer keuze aan meditaties dan betaal je voor elke 3 tot 5 meditaties maar liefst 1 euro!

Deze meditatie app bevat alleen Engelstalige meditaties. Het geeft naast meditaties ook informatie over meditaties, mindfulness, gedachtes, stress en de effecten van stress op je lichaam.

7. Insight Timer

Deze meditatie app biedt verschillende meditaties die ook in het Nederlands aangeboden worden. De meditaties zijn door verschillende personen ingesproken, op deze manier zit er voor iedereen dus wel een meditatiestem tussen die voor jou prettig is om naar te luisteren. Binnen de app Insight Timer bestaat ook een community waarbij je in contact kunt komen met meditatiebeoefenaars over de hele wereld. Naast meditaties biedt de app ook verschillende bedtijdverhalen, muziek en yoga sessies aan. Hiernaast biedt de app nog verschillende cursussen aan. Deze zijn echter alleen beschikbaar voor een betaald account.

Je kunt 1 week gratis gebruik maken van het gehele aanbod binnen deze meditatie app, hierna betaal je € 62,99 per jaar. Naast het betaalde account, biedt de app een groot gratis aanbod aan meditaties, muziek, yogalessen en bedtijdverhalen aan. Deze worden zowel in het Engels als in het Nederlands aangeboden, maar wil jij meer uit je meditatie halen en dus ook uit de app, dan zal je voor de betaalde variant moeten gaan en betaal je voor de cursussen die je wilt volgen.

8. The breathing

Tevens in onze lijst van beste meditatie app’s is The Breathing. Deze meditatie app is minder georiënteerd op meditaties. Het biedt voornamelijk ademhalingsoefeningen en technieken aan om zo naar de gewenste resonantie frequentie van zes ademhalingen per minuut toe te werken. Door middel van keuzes in het menu bepaal je zelf de lengte van je oefeningen en jouw voorkeur voor de ademhalingsratio (het aantal seconden dat je in-en uitademend.

Deze meditatie app biedt ook muziek van Moby aan. Dit is muziek die speciaal geproduceerd is vanuit het brainwave entrainment principe. Hierdoor synchroniseren je hersengolven met de frequenties van de ritmische tonen. De frequentie van resonance breathing hangt verder samen met de delta hersengolffrequentie. Dit is een staat van de hersenen die ook ontstaat tijdens de remslaap en bij diepe meditatie. Deze meditatie app is geheel gratis en zeker de moeite waard om eens te proberen. Zo maak je kennis met het mediteren op een andere manier!

meditatie app

9. Buddhify

Buddhify heeft allerlei korte meditaties, deze zijn ook nog eens georganiseerd rondom pijnpunten of oplossingen die meditatie jou kan bieden. De app kost € 2,99 of € 5,49. Dit hangt af van jouw besturingssysteem. Nadat je de app gedownload hebt, heb je direct toegang tot meer dan 200 verschillende meditaties, ingesproken en begeleid door verschillende leraren. De meditaties verschillen onderling, je kunt meditaties volgen van ongeveer 4 minuten maar ook meditaties van ongeveer 40 minuten. De app is ook gericht op kinderen, zij kunnen de meditaties voor de absolute beginners volgen.

De app biedt ook een betaalde variant aan, hierdoor krijg je toegang tot drie unieke opties, namelijk samen, formeel en schakelen. Ook krijg je toegang tot meer algemene informatie zodat je nog dieper kunt duiken in de wereld van het mediteren.

De app biedt meditaties aan die je op ieder moment van de dag kunt doen. Je hoeft hier dus geen rustige ruimte voor op te zoeken en te gaan liggen. Ook als je onderweg bent of even pauze hebt van het werk biedt de app verschillende meditaties aan om ook dan te kunnen uitvoeren. De app is dus perfect geschikt voor alle mensen die denken dat ze geen tijd hebben om te mediteren!

10. De Mindfulness App

Deze app biedt verschillende thema’s aan om jou meditatie van start te laten gaan. De app is in het Nederlands beschikbaar. De app beschikt over verschillende bodyscans, geleide meditaties in diverse lengtes, stilte meditaties, yoga lessen en ontspanningsoefeningen. Hiernaast geeft het je ook informatie over ons brein en leer jij je automatisme beter kennen. Dit geeft ons richting en inspireert ons tot het maken van nieuwe keuzes.

Ook bevat het quotes en ondersteuning om jezelf te blijven ontwikkelen. In eerste instantie is de app gratis en krijg je toegang tot een proefversie. In deze versie zijn niet alle meditaties beschikbaar en zul je over moeten gaan op een betaalde variant. Je kunt besluiten om de pro versie van de app aan te schaffen voor € 1,99 per maand, deze is maandelijks opzegbaar.

11. Petit BamBou: Meditatie

Als laatste in onze lijst met beste meditatie app’s. Petit BamBou is 10 jaar geleden gestart in Frankrijk, de app is beschikbaar in het Frans, Engels, Duits, Italiaan en Spaans. Daar de vraag vanuit de Nederlandstalige markt toenam heeft Petit Bambou ook een Nederlandstalige variant ontwikkeld. Momenteel is deze meditatie-app gekozen tot de beste meditatie app voor kinderen. Deze app is momenteel ook beschikbaar in het Nederlands, maar hiernaast bevat de app meer dan 2000 geleide meditaties in 6 verschillende talen. De meditaties verschillen in duur, van 3 tot ongeveer 20 minuten. Dit betekent dat iedereen, van beginner tot de gevorderde meditatie beoefenaar in eigen tempo kan oefenen.

De Nederlandstalige meditaties zijn ontwikkeld in samenwerking met Nederlandse experts op het gebied van meditatie en mindfulness. Het gaat om een ruime keuze aan gratis content, die voor iedereen beschikbaar is ook als je geen abonnement hebt afgesloten. Door een account aan te maken krijg je nog extra toegang tot verschillende informatieve sessies, dag meditaties, ademhalingstools, muziek en geluiden die je helpen te ontspannen, animatieverhalen en video’s die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen.

De aangeboden meditaties kun je filteren op jouw voorkeuren, namelijk op verschillende thema’s als slaap, loslaten, stress en angst, compassie, werk en ook kinderen.  De betaalde variant sluit je af voor € 29,99 per half jaar.

Het handige aan deze app is dat je hem kunt verbinden met je Apple Gezondheid-app en zo je meditatietijd aan kunt toevoegen en zo je vorderingen kunt bijhouden.

Gratis meditatie app

Veel van de hierboven genoemde meditatie apps zijn in eerste instantie gratis, maar wil je de volledige ervaring hebben en het maximale uit de meditatie app halen dan zal je na een proefperiode een abonnement moeten vastleggen.  Maar er zijn natuurlijk ook een aantal gratis meditatie apps die jij kunt dowloaden. Weg met alle smoesjes en start vandaag nog met mediteren door het downloaden van een gratis mediatie app als de VGZ mindfulness coach, Meditation moments (standaard versie), MindFi, Breathing app en Insight Timer. Vergeet niet dat je van eerder genoemde meditatie apps natuurlijk wel een proefversie kunt uitproberen voordat je voor een betaalde versie kiest!

Aan de slag met de beste meditatie app’s

We hopen dat onze overzicht van beste meditatie app’s je inzicht geeft in welke app voor jou mogelijk werkt. Veel plezier en rust met het gebruik van één of meer van deze app’s! Lees tevens ons artikel over 9 soorten meditaties.https://mind-setters.com/beste-meditatie-app/