10 tips voor een positieve mindset door een inspirerende kantoorinrichting!


Een positieve mindset, dat klinkt toch zo mooi. Lekker met een lach zitten en veerkracht hebben, dan ga ik in ieder geval een stuk zorgelozer door het leven. Blijheid is vrijheid, toch? Kijk, ik ben van niemand de baas en ik heb niet mijn eigen bedrijf, maar als ik dat wel zou zijn of hebben dan zou ik willen dat mijn medewerkers er óók zo in zouden staan. Je zal zelf ook vast gemerkt hebben: wanneer je lekker in je vel zit werk je toch beter. Hoewel er duizend en één manieren zijn om een positieve mindset te verkrijgen, ga ik vandaag samen met je kijken hoe je dit kan bewerkstellen door een inspirerende kantoorinrichting te creëren. Hoe doe je dat? Lees dan snel verder!

10 tips voor jouw kantoorinrichting!

1. Natuurlijk, denk aan het licht

Natuurlijk licht is belangrijk voor positiviteit op het werk, grote ramen zijn dan ook echt je beste vriend. De zon (natuurlijk licht) heeft een positief effect op zowel het aanmaken van zowel dopamine als endorfine. Deze hormonen noemt men ook wel de happy-hormonen. Daarnaast krijg je er ook nog eens vitamine-D van! Natuurlijk zonlicht zorgt er dus voor dat je medewerkers blijer en positiever zullen zijn. Want laat ik eerlijk zijn: wie wordt er nu gelukkig van wanner je de hele dag onder een knipperende TL-buis zit?

2. Neutrale kleuren of rode kleuren?

Dit is maar net wat je op wilt roepen bij je werknemers. Neutrale(re) kleuren zoals grijs, wit en blauw hebben vaker als werking dat ze een vorm van rust en concentratie opbouwen. De een ervaart dit als ontspannend terwijl de ander het ervaart als een motivatie-killer door de ‘saaiheid’. Anderzijds kan je ook voor rode kleuren kiezen. De rode kleur heeft, in de algemene zin (want iedereen is anders), een stimulerende werking op de menselijke psyche. Het zou ook actie kunnen inspireren en vertrouwen/bescherming opwekken. Zo kan het dus zijn dat de ene kleur beter werkt binnen jouw sector of bij jouw medewerkers. Uiteindelijk ligt de keuze bij jou als baas hoe je je inspirerende kantoorinrichting wilt vormgeven. Heb je geen idee hoe je dit moet kiezen? Laat je dan inspireren met de kantoorinrichting door Ditt.

rood kantoor

3. Luchtkwaliteit is héél belangrijk

De luchtkwaliteit heeft directe invloed op jouw mindset. Een goede luchtkwaliteit zorgt direct voor een betere gezondheid en concentratie. Werknemers die ziek beginnen te worden door slechte lucht op het werk vallen uit en dat is iets waar niemand blij van wordt. Een gezonde werkomgeving heeft invloed op productiviteit. Wil je ze geïnspireerd houden? Geef ze frisse lucht of faciliteer in een lunchwandeling!

4. Organisatie is altijd goed

Hoe bedoel ik dit? Zorg er voor dat alles goed georganiseerd is. Hier bedoel ik niet mee binnen je werkmappen en/of Dropbox, maar op het fysieke vlak. Gebruik gewoon wat opbergspullen zoals kasten en bakjes voor op je bureau om alles netjes te houden. Zet vergelijkbare spullen bij elkaar en geef je tas en andere dingen een vaste plek. Zo hoeven mensen niet te zoeken en zich dus ook niet te frustreren wanneer ze iets niet vinden. Frustratie leidt immers naar een negatieve mindset en dat willen we niet!

5. Laat de mensen ruimte over om te bewegen

Hou je medewerkers in beweging, bazen en bazinnen! Ik bedoel hier niet mee dat iedereen een loopband onder zijn of haar bureau moet hebben, maar zo’n kantoor jungle werkt ook zeker niet. Zorg dat ze ruimte hebben om te lopen, in plaats van dat alles vol staat gepropt met bureaus en stoelen. Ben je je kantoor nog aan het bouwen? Laat je ruimtes dan door Ditt. Officemakers maken, zo weet je in ieder geval dat er beweegruimte is!

6. Personaliseer

Wanneer je een kleiner team hebt, dan is personalisatie iets wat je laagdrempelig kan doorvoeren. Vraag aan hun wat ze inspireert! Je kan wel gokken en maar wat doen hier en daar of je vraagt het aan de personen die je probeert te inspireren. Stel ze vragen zoals:

  • “Hoe kan ik de omgeving zo maken dat jij het fijn vindt?”
  • “Is er iets wat je inspiratie nu belemmert in de inrichting?”
  • “Is er iets wat je nog mist?”

Personaliseren kan je al door het toevoegen van inspirerende posters, toevoegen van kleur, planten en/of de verscheidenheid in meubilair op basis van de input van jouw medewerkers of collega’s.

7. Akoestiek is belangrijker dan veel mensen denken.

Slechte geluidsomstandigheden op kantoor kunnen ervoor zorgen dat er te veel lawaai is wat leidt tot afleiding en stress voor de medewerkers. Bij het ontwerpen van een kantoorruimte is het dus belangrijk om rekening te houden met geluid. Dit kun je aanpakken door materialen te gebruiken die geluid absorberen (zoals wandpanelen en plafondtegels). Ook kunnen concentratieplekken enorm helpen wanneer je rustig wilt bellen of overleggen!

Het is ook handig om meubels en scheidingswanden slim neer te zetten. Het doel is om een rustige en fijne akoestische omgeving te creëren waarin medewerkers zich goed kunnen concentreren en communiceren.

Ergonomische meubels inrichting

8. Ergonomische meubels

Dit speelt eigenlijk in op tip 6 voor een positieve mindset bij je medewerkers, maar dat maakt het niet minder waar: zorg voor ergonomische meubels. Natuurlijk, een inspirerende kantoorinrichting is belangrijk, maar zorgen dat je medewerkers geen hernia krijgen is óók belangrijk. Bureaustoelen zijn niet goedkoop (vooral niet de goede), maar een nieuwe medewerker aannemen omdat ze niet meer blij zijn is ook niet goedkoop. Het is maar net aan welke van de twee ‘aankoopprocessen’ je meer tijd kwijt bent.

9. Een brainstormruimte!

Geef je medewerkers (en jezelf!) de kans om naar een brainstormruimte te gaan. Een ruimte waar natuurlijk licht is, maar ze geen last hebben van externe impulsen. Zorg voor een berg aan post-it notes, een kleine bal om mee over te gooien, stressballen of zelfs bad eendjes. Wat je ook doet, zorg er voor dat deze hele ruimte in het teken staat van inspiratie! Je moet natuurlijk wel handelen naar het aantal vierkante meters dat je hebt, maar experimenteer is met de verschillende mogelijkheden die er bestaan. Wees creatief en vraag naar de invulling die medewerkers hier aan zouden willen geven!

10. Te veel geel? Geen voordeel!

Het is algemeen bekend dat de kleur geel voor een boost in het intellect geeft bij de gemiddelde persoon, ik ga er voor het gemak er van uit dat dit dus ook voor jouw werknemers geldt. Kijk wel uit, te veel geel geeft geen voordeel! Als je alles fel geel gaat maken, dan raken de ogen van de mensen die er naar moeten kijken overbelast en krijg je een averechts effect. Ga bijvoorbeeld eens voor een bosje gele tulpen, dit kan al een groot verschil maken! Wist je dat bij kleren kleuren net wat anders werken? Dat lees je hier! We hebben er toevallig een tijdje terug over geschreven.

Wil je meer leren over hoe je een positieve mindset kan creëren, maar dan bij jezelf? Lees dan eens het boek hieronder!

[Webshop-Product-1]

Ben jij al geïnspireerd?

Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt door het lezen van deze blog om je kantoorinrichting een twist te geven! Misschien zie je direct resultaat, misschien zie je het resultaat pas na een week of twee. Maar één ding is zeker: resultaat zal je zien! Die positieve mindset op de werkvloer is belangrijk om medewerkers net die paar extra meters te laten maken. Als jij zorgt voor een inspirerende kantoorinrichting dan zorgen zij voor de kwaliteit!https://mind-setters.com/10-tips-voor-een-positieve-mindset-door-een-inspirerende-kantoorinrichting/